Harrie Baas Wine-Food Consultancy

Gastvrijheid & Wijn advies

Dagvoorzitter Showcase GAULT&MILLAU 2016

Live presentatie jonge talenten die genomineerd zijn voor de titels:

Belofte van het jaar, Talentvol Sommelier, Talentvol Gastvrouw/Gastheer, Beste Fromager.



Tasting Hennessy 250 Tour.

Hennessy Cognac, vertegenwoordigd in Nederland door LVMH groep nodigt 

16 november 2015 in Amsterdam 100 Relaties, Influentials en Pers uit om de 

Grand Finale H250 bij te wonen. De gasten worden door 250 jaar Hennessy geschiedenis geloodst. 

In the blend-room laat ik de gasten de gecreëerde kwaliteiten proeven en leg het 

proces van Cognac maken uit.


Interim-manager bedieningsbrigade Central Park.

(2016 januari / 2017 september)

Central Park by Ron Blaauw in Voorburg, voorheen Hotel-restaurant Savelberg,

is het concept van Ron Gastrobar in Amsterdam. De levendig en jonge organisatie werkt met ambulanten en stagaires die door een sterke vaste kern medewerkers 

begeleid en getraind worden.

Mijn taak: aanspreekpunt, controleur, opleider, culinair klankbord, adviseur, bouwer voor de lange termijn, de puntjes op de i waarborgen.


Organisatie van het GAULT&MILLAU THEATER op Wine Professional 2016.


Wijnproeverij Odinstal ism Restaurant by Jef, Eric van Loo en Soenil Bahadoer.

Wijnproeverij Henschke uit Australië ism Léon Mazairac (Podium onder de Dom)

Wijnproeverij Domaine Paul Pernot uit Bourgogne ism Richard van Oostenbrugge (Bord'eau)

Wijnproeverij Dirk van der Niepoort ism Michel van der Kroft ('t Nonnetje)

Wijnproeverij Villanyi Franc uit Hongarije (wereldprimeur)!

Wijnproeverij Domaine C. Joguet uit Chinon ism Jonathan Zandbergen (Merlet)

Wijnproeverij Duitse Sylvaner ism Romana Echensperger (MW) en Xiao Han Ji (HanTing)

Wijnproeverij Martinet Bru & Clos Martinet uit Priorat ism Ad Bibendum

Wijnproeverij Finalewijnen 27e Proefschrift wijnconcour ism Joris Bijdendijk (Rijks)

Wijnproeverij Dauvisat &  Raveneau uit Chablis ism Joop Braakhekke en Erwin Walthaus (Le Garage)  




Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH): ontwikkeld examens en leermiddelen voor opleiders, ondernemers en het onderwijs.


Lid van de Subexamencommissie Branche Examens

Deze commissie, afgekort SEC, die binnen de vastgestelde kaders, formeel verantwoordelijk is voor de inhoud, vorm, organisatie en uitvoering van de examens en het vaststellen van het examenresultaat.


Inhoudsdeskundige

Het ontwikkelen van nieuwe leermiddelen voor kok en gastheer/gastvrouw.

*Tegen lezen van de kopie

*Accorderen definitieve versie

*Beantwoorden van inhoudelijke vragen van schrijvers

*Korte interviews met schrijvers voor anekdotes/voorbeelden/tips van de werkvloer.





Jurylid voorronde van de Copa Jerez Nederland 2016


Copa Jerez is an international food and Sherry pairing competition in which chef and sommelier teams from eight different countries - Germany, Belgium, Denmark, the United States, Spain, The Netherlands, Russia and the United Kingdom - compete in a quest to find the most harmonious combinations. 

Vaste proever 28ste Proefschrift Wijnconcours en Grand Jury 2016

Het Proefschrift Wijnconcours onderscheidt zich al jaren van de vele competities in- en buiten Nederland. De opzet is enig in zijn soort en garandeert de selectie van uitsluitend de beste en meest interessante wijnen. De wijnen worden uitsluitend geproefd door ervaren, onafhankelijke juryleden. 

Typiciteit en kwaliteit zijn belangrijke aspecten bij de beoordeling van de vele wijnen die jaarlijks worden ingezonden. Elke wijn wordt op zijn eigen merites beoordeeld, door een zorgvuldige indeling op prijs, land, streek, druivenras en vinificatiemethode.

Naast wijnen voor alledag en iedereen, zoekt de jury ook naar die wijnen die een welkome aanvulling zijn voor de gastronomie. Wijnen met een culinair potentieel, ideaal om gasten mee te verrassen, ook in prijstechnisch opzicht. Behalve de oprechte waardering voor traditionele, innovatieve en internationale wijnen, is er ook afgewogen aandacht voor ‘natuurlijke’ wijnen met een biologisch, biodynamisch of ‘vin nature’ kenmerk. Ook merkwijnen worden niet vergeten

Grand Jury

Tijdens de voorrondes worden verschillende wijnen genomineerd voor een laatste beoordeling. Toppers uit elke categorie worden dan nogmaals geproefd door de Grand Jury, een groep (internationale) wijnexperts met een brede belangstelling en een individuele antenne voor alle mondiale trends en ontwikkelingen.

Samen beoordelen ze wijnen die de laatste trends vertegenwoordigen of juist de klasse van klassiekers met hun traditionele waarden. De wijnen met de hoogste waardering van de gehele Grand Jury worden tenslotte uitgeroepen tot ‘Wijn van het Jaar’ in hun categorie.


Dagvoorzitter Showcase GAULT&MILLAU 2017

Live presentatie jonge talenten die genomineerd zijn voor de titels:

Talentvol Sommelier, Talentvol Gastvrouw/Gastheer, Beste Fromager.


Verzorging Gault&Millau Theater op Folie Culinaire 2016 


*Showcase Gault&Millau Talentvolle Chef van het Jaar 2017

*Verkiezing Limburgse Wijn van het Jaar. 

*Concours des Grands Vins du Beaujolais- Pays Bas. (2e editie)

*Wijn-spijs proeverijen met medewerking van de restaurants: Rantree, Jerome, Infini,    Rozemarijn, Silvester’s, Damianz, Sofa, Aan Sjuuteeänjd en L’Atelier.


       Organisatie van het GAULT&MILLAU THEATER op Fine Food 2016.


*Kookdemo ism Viki Geunes, Restaurant ’t Zilte** in Antwerpen, België 18 punten GM.

*Wijnproeverij ism Audrey Doré, hoofdsommelier van El Celler de Can Roca***.

*Wijnproeverij van Château Musar ism Restaurant de Leest*** 19,5 punten GM.

*Prijsuitreiking van de tweede editie van het Beaujolais Concours des Grands Vins.

*Internationale Sherry Week ism restaurant El Portal de Echaurren** in La Rioja.

*Ontvangst van de Gault&Millau 2017 Awards en presentatie van de nieuwe gids.

*Primeur van Spaanse filmpresentatie Snacks, Bocados de una Revolución.

*Kookdemo de Arabisch mediterrane keuken ism Kamal Naji, Syrische chef, Damascus.

*Kookdemo Japanse ingrediënten ism Bert Stomphorst van The Hunting Lodge 12 GM.

*Algehele leiding tijdens de Nacht van Gault&Millau waarbij honderden coryfeeën uit de Nederlandse gastronomie aanwezig zijn. Voor hen vindt er op de beursvloer een receptie plaats. In de Polarzaal zal aansluitend voor genodigden de nieuwe Gault&Millau gids editie 2017 gepresenteerd waarbij de Awardwinnaars bekend worden gemaakt. De culinaire omlijsting hiervan zal door de vijf genomineerde Talentvolle Chefs én door ruim tien restaurants uit Utrecht verzorgd worden, o.l.v. Podium onder de Dom.





Organisatie van het GAULT&MILLAU THEATER op Wine Professional 2017.

*Wijnproeverij terroirinvloed in de Mosel, Duitsland, Van Volxem vs Markus Molitor.

*Kookdemo ism Menno Post van Restaurant de Bokkedoorns** 17,5 punten GM.

*Wijnproeverij van 15 jaargangen 1er Cru “Les Monts Luisants” Morey-St-Denis ism
 Richard van Oostenbrugge van Restaurant Bord’eau** 19 punten GM.

*Wijnproeverij met Hongaarse, Kroatische en Roemeense wijnen ism Jonathan      Zandbergen van restaurant Merlet* 16,5 punten GM.

*Wijnproeverij ism Roman Niewodniczanski  & Joris Bijdendijk van RIJKS* 16,5 GM.

*Jubileumproeverij 150 jaar Wijnkoperij Okhuysen ism Leon Mazairac van restaurant  Podium onder de Dom* 16 punten GM.

*Wijnproeverij Bourgogne-cépages ism restaurant De Treeswijkhoeve** 18 punten GM.

*Wijnproeverij ism Gérard Bertrand, toonaangevend producent in de Languedoc.

*Wijnproeverij Henriot Champagne ism Jonnie en Thérèse Boer van restaurant de    Librije*** 19,5 punten Gault & Millau.

*Wijnproeverij Portugese wijnen ism Michel van der Kroft van restaurant ’t Nonnetje**  17 punten GM.

*Wijnproeverij van het wijnhuis Antoniolo, topproducent in Gattinara in Piemonte.

*Erwin Walthaus van Restaurant Le Garage 14 punten GM sluit traditiegetrouw de 15e  editie van Wine Professional feestelijk af.

Inhoudsdeskundige

WineStein is a digital sommelier, capable of advising the best wine pairings with any dish. WineStein stands out by combining top level wine and gastronomic knowledge with advanced science.

Verzorging van WFA Nationale Tapascompetitie 2017

Ter gelegenheid van Wereldtapasdag organiseert The Wine & Food Association i.s.m. het Spaans Verkeersbureau de Nationale Tapascompetitie. Deelnemende restaurant:

  • SchultenHues – Peter Gast Gastrobar, Zutphen
  • Beulings, Amsterdam (winnaar 2017)
  • Daalder, Amsterdam
  • Brasserie Van Baerle, Amsterdam
  • En Pluche (Le Garage), Amsterdam
  • Smaakstudio De Sawa, Delft
  • Ratatouille Food & Wine, Haarlem
  • Tribeca, Heeze
  • Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa, Eindhoven
  • Wollerich, Sint-Oedenrode
  • The French Connection, Amsterdam
  • Serre (Okura Hotel), Amsterdam
  • 21 Pinchos, Rotterdam


Verzorging van WFA Proefschrift Theater op Gastvrij Rotterdam


Op Gastvrij Rotterdam organiseert The Wine and Food Association van 18 tot 20 september 2017 in Ahoy diverse proeverijen in het Proefschrift Theater.

*Proeverij Schlossgut Diel ism Caroline Diel.

*Proeverij Vins Natures ism Jim de Jong.

*Proeverij Weingut Van Volxem ism Roman Niewodniczanski.

*Proeverij Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC), minder bekende druivenrassen.

*Proeverij zoete verleiding van deelnemende wijnleveranciers op Gastvrij Rotterdam.

*Themaproeverij onbekend Italië.

*Themaproeverij onbekend Spanje.

*Proeverij Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC) Trendy wijnen en trends in wijn.

*Themaproeverij mousserend.

*Discussie Amsterdam-Rotterdam met coryfeeën uit de gastronomie en wijnhandel.

Dagvoorzitter Showcase GAULT&MILLAU 2018

Live presentatie jonge talenten die genomineerd zijn voor de titels:

Talentvol Sommelier, Talentvol Gastvrouw/Gastheer, Beste Fromager.

Vaste proever 29ste Proefschrift Wijnconcours en Grand Jury 2017

Het Proefschrift Wijnconcours is een van de hoogtepunten op de agenda van de gezamenlijke Nederlandse wijnimporteurs. Al voor de 29e keer in successie keurt een groep wijnprofessionals een groot aantal inzendingen voor een wisselend aantal prijscategorieën –de laatste 15 jaar is de groep vrijwel onveranderd gebleven. Sinds enkele jaren gebeurt dat op een tweetal momenten: in het voorjaar de rosés, champagnes en andere mousserende wijnen, in het najaar de rode, witte en zoete wijnen. 

Strenge selectie vooraf  &  Minimaal 5 keer geproefd

Die strenge selectie vooraf maakt het beoordelen van de ingezonden wijnen niet eenvoudiger. Integendeel. We proeven daarom nooit alléén, omdat een individu niet in staat is dergelijk grote hoeveelheden wijn consequent te beoordelen. Bij ons is elke wijn op zijn minst 5 keer geproefd, en bij de geringste twijfel keert de wijn na enkele uren terug op de proeftafels. 

Trends en bijwerkingen
We organiseren het Wijnconcours ook om de (top)gastronomie en de consument te laten zien wat er nu en in de komende tijd gebeurt in de mondiale wijnwereld. Al vaak is het Wijnconcours de voorspeller geweest van grotere, maar vooral ook de bijzondere, kleinere trends in de wereld van de betere wijnen.


 Organisatie van het GAULT&MILLAU THEATER op Fine Food 2017.


*Wedstrijd España Gastronómica, Spaanse gerechten met Spaanse wijnen ism

-Restaurant De Burgemeester 16 GM 

-Restaurant De Treeswijkhoeve 18 GM 

-Restaurant Fris 14 GM

-Restaurant Heeren van Harinxma 16 GM (winnaar 2017)

-Restaurant Podium onder de Dom 16 GM.

*Themaproeverij RieslingWeeks ism Lars Daniëls, restaurant Wollerich en Fris.

*Themaproeverij Weingut Battenfield-Spanier ism restaurant RIJKS 16,5 GM.

*Themaproeverij Truffels, Smaragd wijnen ism restaurant Podium od Dom 16 GM.

*Ontvangst genodigden Gault&Millau Awards 2018 ism genomineerden Awards.

*Presentatie van de GAULT&MILLAU gids 2018.

*Themaproeverij Kaviaar en Champagnes van het 29e Proefschrift wijnconcours.

*Themaproeverij "orange wines"uit Slovenië ism restaurant Schultenhues 17 GM.

*Themaproeverij zoete wijnen 29e Proefschrift wijnconcours ism Huize van Wely.

*Kookdemo Yin&Yang ism Jacobus Boelen en restaurant Han Ting Cuisine 16 GM.

*Kookdemo Japanse kooktechnieken met koji ism Arjan Siemerink van YAMA.

Verzorging van het pop-up sterrenrestaurant M21 tijdens de masters of LXRY.


Donderdag 7 december 

-Jacob Jan Boerma, De Leest in Vaassen *** 19 punten GM


Vrijdag 8 december

-Fred Mustert, Restaurant Fred in Rotterdam** 17 punten GM

-Stefan van Sprang, Aan de Poel in Amstelveen** 16 punten GM

-Edwin Vinken, De Kromme Watergang in Hoofdplaat** 18,5 punten GM


Zaterdag 9 december

-Nick Bril, The Jane in Antwerpen** 17 punten GM

-Richard van Oostenbrugge, Bord'Eau in Amsterdam** 17 punten GM

-Onno Kokmeijer, Ciel Bleu in Amsterdam** 18 punten GM


Zondag 10 december

-Soenil Bahadoer, De Lindehof in Nuenen** 17 punten GM

-Erik van Loo, Parkheuvel in Rotterdam** 18 punten GM

-Menno Post, De Bokkedoorns in Overveen** 17,5 punten GM



Organisatie van het GAULT&MILLAU THEATER op Wine Professional 2018.


*Themaproeverij Wines of Germany Gastro Cup ism Scheepskameel 14 punten GM.

*Themaproeverij Vendanges Grands Vins ism Restaurant 212 (R. Oostenbrugge).

*Themaproeverij Bourgogne Grand Cru ism De Groene Lantaarn 18 punten GM.

*Proeverij Chablis Laroche ism Restaurant Vermeer 17,5 punt GM.

*Proefschrift 29e Wijnconcours 'Diamond Serie' ism Restaurant Ciel Bleu 18 punten GM

*Themaproeverij Hongarije (Szent Thamas, Szepsy, Tiffan) ism Rijks 16,5 punten GM.

*Proeverij Vila de Torroja Priorat Terroir al Limit Soc. LDA.

*Proeverij Chateauneuf-du-Pape ism Restaurant HanTing cuisine 16,5 punten GM.

*Ereproeverij Weingut Künstler ism De Treeswijkhoeve 18 punten GM.

*Themaproeverij Vin Nature ism Restaurant Voltaire 15 punten GM.

*Themaproeverij Portugal Azoren ism Restaurant het Nonnetje 17,5 punten GM.

*Themaproeverij Israël ism Restaurant &moshik 17,5 punten GM.

*Proeverij Bodegas Mauro (2014-2003) Mauro VS (2014-2005).

*Themaproeverij Proefschrift Super Copa Club ism Restaurant Taiko 17 punten GM.

*Themaproeverij Champagne ism Restaurant Bougainville.



Verzorging workshop 'meer omzet met wijn'

Hoe kun je op het terras de omzet met wijn vergroten?

-Luister naar je gast.

-Kwaliteit gaat voor marges.

-Focus je op service.

-Durf jezelf te onderscheiden in je wijnkeuzen.

-Verkoop meer wijnen per glas, ook exclusieve wijnen.

JURYLID DUTCH BEER CHALLENGE 2018 

De Dutch Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in Nederland, werd in 2014 opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de Nederlandse biercultuur.

Er was een gemengde aanwezigheid van juryleden op 21 maart 2018 van zowel Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters als internationale specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met 25 subcategorieën, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren en houtgelagerde bieren. Er zijn gezien de ontwikkelingen in de bierwereld drie stijlen toegevoegd/gesplitst te weten: alcoholvrij/-arm, stout en imperial stout en zwaar blond en tripel. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De vraag is: welk bier wordt de opvolger van Bloedbroeder van Kompaan, het Beste Bier van Nederland in 2018 ? 

IT’S ALL ABOUT BALANCE


In de naam schuilt de boodschap: Gym & Gin gaat over balans; evenwicht in verfijnd eten, evenwicht in een gezonde lifestyle zonder het genieten te vergeten. Een plek waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Geen eiwitshakes, maar tonijn met softshellcrab, verse dim sum en een sushibowl met rauwe zalm. Wat er ook uit de keuken komt; alles draait om kwaliteit en eerlijke producten. En naast dat er elke week vaste activiteiten zijn en verschillende DJ’s die tijdens het diner muziek draaien, kun je ook terecht voor een High Gin: tea-pot cocktail met hapjes, Thirsty Thursday: waarbij je de lekkerste gin-tonics kunt drinken,  een barbecue, cocktailmiddag en zelfs workshops.